Top Terug naar homepage
Boer Willem: De groep consumenten die bewust bezig is met voeding groeit
12 juni 2018
Boer Willem: De groep consumenten die bewust bezig is met voeding groeit

Sinds twee jaar heeft Willem Beekman, bekend als boer Willem van tv, een biologische permacultuurtuin in Lochem. Mensen kunnen lid worden van zijn 'Lief Lekkerland’ en dan wekelijks een keus maken uit de geoogste groente. Op VEG. vertelt 'Boer Willem’ over zijn ervaringen. Hier alvast een voorproefje.

 

Hoe ben je begonnen als groenteteler?

Vijfentwintig jaar lang ben ik boer geweest op een biologisch-dynamische zorgboerderij. Toen ik daar in 2014 wegging heb ik een tijd gezocht naar iets anders. Als 'Boer Willem’ konden andere boeren me inhuren voor hun bedrijf, maar ik wilde toch liever iets voor mezelf. In Gorssel hadden ze een permacultuurtuin met leden. Het idee erachter sprak me enorm aan: groenten verbouwen in harmonie met de natuur en de consument daar direct bij betrekken. Ik dacht: dat moet in Lochem ook kunnen! Ik heb toen contact opgenomen met de eigenaren en die vonden het een goed idee dat ik in Lochem een permacultuurtuin zou beginnen. Het ideaal is dat er overal in het land van dit soort tuinen komen. Ik heb toen een informatieavond georganiseerd om de belangstelling te peilen. Daar kwamen twintig mensen op af, van wie er drie land aanboden voor de tuin. Ik ben toen gaan kijken en heb een stuk land gekozen, dat zaaiklaar gemaakt en planten gekocht. Dat was begin mei 2016, zes weken later konden we oogsten. Voor mij was het een nieuwe uitdaging, op de zorgboerderij was ik zijdelings betrokken bij de tuin. Maar ik leer altijd graag nieuwe dingen en vind: je moet gewoon beginnen en dingen doen. Daar leer je van.”

 

Wat houdt het lidmaatschap in?

"Eén keer per week bouw ik een kraampje op met geoogste groente van de tuin. Leden kunnen dan langskomen en meenemen wat ze willen hebben. Het is dus geen groenteabonnement. Dan zou ik bepalen wat ze krijgen, nu kunnen ze kiezen wat ze lekker vinden. Leden passen ook zelf de hoeveelheid af die ze nodig hebben per persoon. Ze betalen een lidmaatschapsbijdrage voor een gekozen aantal personen. Per persoon is het lidmaatschapsgeld 10 euro per week of 500 per jaar. Er zijn nu 20 leden. Daarnaast lever ik groente aan de horeca, die ze verwerkt in streekmenu’s.”

 

Wat voor groenten verbouw je?

"Van alles, zowel bekendere als minder bekende groenten. Ik heb bijvoorbeeld palmkool en winterpostelein. Maar mensen houden van groenten die ze kennen, zoals boontjes, worteltjes, bietjes en sla, dus die verbouw ik ook. Voor de reünie van boeren uit Boer Zoekt Vrouw had ik allemaal onbekende groenten meegenomen voor het diner, zoals rammenas en winterpostelein. En die bleken ze ook echt niet te kennen.”

 

Tegenwoordig halen veel mensen hun groente en fruit bij de supermarkt, maakt dat het niet lastig?

"Net als de groenteboeren heb ik daar mee te maken. Veel mensen reageren enthousiast als ik vertel over de permacultuurtuin. Maar als ze horen wat het lidmaatschapsgeld is, vinden ze dat toch wel veel geld. 'Bij de supermarkt kan ik daar veel groente voor halen,’ hoor ik dan. Maar ik probeer ook niet met de supermarkt te concurreren, ik heb een heel ander product. Wie gewend is zijn aankopen te doen bij een natuurvoedingswinkel is bij mij wél goedkoper uit.

Tegelijk gaat het ook over bewustzijn, over op een natuurlijke manier groente telen en over heel verse, goede producten. Ik ben er niet voor de snelle consument die op zoek is naar gemak. Mijn sla moet je twee of drie keer wassen voordat al het zand eraf is. Maar tegelijk wordt de groep mensen die bewust bezig is met gezonde voeding ook groter. Zij kiezen voor kwaliteit. Net als de groenteboer is dat waarin ik me onderscheid.

Daarnaast vormen de leden van Lief LekkerLand ook een soort gemeenschap. Ik organiseer ledenbijeenkomsten en één keer per maand is er een borrel. Dat vinden mensen heel leuk, zo kunnen ze gelijkgestemden ontmoeten.”

 

Je zou je groente ook kunnen leveren aan de groentespecialist…

"Ik lever zelf het liefst rechtstreeks aan de consument en de horeca. Maar ik weet van de permacultuurtuin in Gorssel dat zij een uitdeelpunt hebben bij een groentewinkel. Klanten kunnen daar dan meteen de groenten kopen die je zelf niet hebt.”

 

Wat verwacht je van VEG.?

"Het lijkt me heel leuk. Ik ga op beide dagen een paar keer mijn verhaal vertellen, voor en na de workshops. Het wordt ook aangekondigd als 'Het verhaal van Boer Willem’. Ik ben benieuwd!”

 

Een kijkje nemen in de tuin van Boer Willem? Kijk op de website van Lief LekkerLand.

Veel informatie over permacultuur is te vinden op de website van Permacultuur Nederland.

 

Founding partners
 • ADN
 • Coface
 • Door telers met passie
 • Funghi Funghi
 • GroentenFruit Huis
 • Koppert Cress
 • Peka Kroef
 • Rotterdam Food Cluster
Mediapartners
 • AGF
 • Biojournaal
 • Chain Magazine
 • Groentennieuws