Top Terug naar homepage
Funghi Funghi nieuwe founding partner VEG.
01 maart 2019
Funghi Funghi nieuwe founding partner VEG.

Funghi Funghi gaat als 'founding partner’ samenwerken met VEG., het Vak Event Groente & Fruit helden. Het bedrijf, dat handelt in paddenstoelen uit de hele wereld, wil via VEG. kennis delen en in contact komen met eindgebruikers. Marketingmanager Leon van Basten: "We willen mensen helpen de wereld van paddenstoelen te ontdekken.”

 

Funghi Funghi ligt net over de grens in België, een stukje onder Breda. Vanaf deze locatie vinden dagelijks pallets met paddenstoelen hun weg naar de meeste grote steden in Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten, op weg naar handelaren die klanten bedienen in onder andere de horeca en de catering, vaak op hoog culinair niveau. In totaal belevert het bedrijf zo’n 250 handelsbedrijven in 35 landen.

 

Van amaniet tot zwavelzwam
Leon van Basten houdt zich bij Funghi Funghi bezig met marketing, communicatie en gastronomie. Gastronomie is belangrijk, want handelaren kloppen bij het bedrijf doorgaans niet aan voor 'gewone’ paddenstoelen zoals de bekende (kastanje)champignons, maar voor onbekendere soorten zoals eikhaas, eekhoorntjesbrood, morielje, bovist en zwavelzwam. In totaal verhandelt het bedrijf zo’n 60 soorten wilde en gecultiveerde eetbare paddenstoelen. Daarnaast biedt Funghi Funghi ook verse mixen aan van soorten, evenals gesneden, diepgevroren en gedroogde paddenstoelen.

 

Wereldwijde contacten
Het bedrijf beschikt over de hele wereld contacten om de wilde paddenstoelen in te kopen. Belangrijke landen zijn de Baltische Staten, Zweden, Finland, de Balkan. Maar ook Portugal, Spanje, Frankrijk en zelfs Afrikaanse landen, de Verenigde Staten en Canada. Leon: "In de zomer halen we de cantharel eerst uit Schotland, waar ze dan top zijn. Daarna gaan we naar Zweden, Wit-Rusland en Litouwen, en nog weer later wijken we uit naar Noord-Amerika.” Maar er zijn ook soorten die uitsluitend in één periode op één plek geoogst kunnen worden, zoals de Hongaarse honingtruffel. In alle gevallen geldt dat afwijkende bodemsoorten, klimaten en periodes zorgen voor een eigen smaak, al gaat het om dezelfde soort.

 

Soorten en mogelijkheden ontdekken
Om de gastronomische mogelijkheden van eetbare paddenstoelen beter op de kaart te zetten, wil Funghi Funghi zijn kennis delen met eindgebruikers. En dat is ook meteen de reden om founding partner te worden van VEG. "Mensen hebben vaak geen idee wat een paddenstoel eigenlijk is, hoe ze zich voortplanten, wat voor soorten er zijn. Zelfs topkoks kennen niet alle soorten. VEG. is voor ons een prachtig platform om in contact te komen met eindgebruikers. Het is een mooi interactief live event rondom vers, waar we graag aan bijdragen. Want onbekend maakt onbemind. En voor chefs is het geweldig om te beschikken over bijzondere paddenstoelen en 'stories to tell’.”

 

Biologisch en 'zero waste’
Juist nu is de tijd rijp om kennis te maken met paddenstoelen, aldus Leon. "Er is steeds meer interesse in een leefstijl met meer groente en fruit en minder vlees. Er is veel vraag naar verse en biologische producten. En wilde paddenstoelen uit het bos zijn 'méér dan biologisch’. Als ze tenminste op de juiste wijze worden geplukt. Dat is voor ons een belangrijk onderwerp van gesprek bij onze leveranciers. Want wij willen dat er in de toekomst ook nog genoeg paddenstoelen zijn.” Paddenstoelen die net niet aan de allerhoogste kwaliteitseisen voldoen, wil Funghi Funghi een goede bestemming geven. Om die reden is het bedrijf recent een pilot gestart om daar sauzen en fonds van te maken.

 

Een natuurlijke match!

Funghi Funghi vindt het belangrijk om onderdeel te zijn van VEG., om er samen voor te zorgen dat de sector elkaar ontmoet en de verhalen achter de producten worden verteld. Wij zijn erg blij dat we, samen met VEG. en voor haar bezoekers, de fascinerende wereld van eetbare paddenstoelen laten ontdekken. De kernwaarden van VEG.: Vers, Trots, Smaak, Gezond, Verhaal en Lef zijn woorden die nauw aansluiten bij de waarden van Funghi Funghi, een natuurlijke match is gemaakt!

 

Workshops en topchef tijdens VEG.!
Natuurlijk zal er tijdens VEG. bij de stand van Funghi Funghi veel te zien zijn en is er veel informatie te vergaren. Maar dat is niet het enige. Leon: "We verzorgen enkele workshops over paddenstoelen in het algemeen, bijzondere soorten en de gastronomische mogelijkheden. Ook zijn er proeverijen in samenwerking met topchef Michel Kagenaar.”

Nieuwsgierig geworden? Op www.funghifunghi.com is veel informatie te vinden over eetbare paddenstoelen. Ook kun je je hier inschrijven voor de gratis wekelijkse 'Funghi Update’ (nieuwsbrief).

Founding partners
 • ADN
 • Coface
 • Door telers met passie
 • Funghi Funghi
 • GroentenFruit Huis
 • Koppert Cress
 • Peka Kroef
 • Rotterdam Food Cluster
Mediapartners
 • AGF
 • Biojournaal
 • Chain Magazine
 • Groentennieuws