Top Terug naar homepage
'Ik wil dat mensen vergeten dat ze veganistisch eten'

'Ik wil dat mensen vergeten dat ze veganistisch eten'

08 mei 2018
'Ik wil dat mensen vergeten dat ze veganistisch eten'

Op het demoplein van VEG. zal chefkok Friedjof Kempenaar, als zelfstandig chefkok werkzaam voor Ma Guise, laten zien hoe veelzijdig groente en fruit te bereiden zijn. En vooral: hoe lekker dat is!

 

Friedjof Kempenaar is geen vegetariër en geen veganist, maar inmiddels wel een van de weinige koks in Nederlands die zich helemaal hebben toegelegd op koken zonder vlees, vis en andere dierlijke producten. "Van vrienden en familieleden die vegetarisch eten hoorde ik tot een jaar of vijf geleden veel klachten over restaurants. Als vegetariër werd je opgescheept met geitenkaassalade of een bord pasta of gevulde portobello, veel verder kwamen ze niet. Ik vond het een uitdaging ook vegetariërs die op een hoger niveau een avond uit eten willen, mogelijkheden te bieden. Dat heeft geleid tot het initiatief Vega Pop-up, waarbij we het hele land doorreizen en op allerlei locaties vegetarisch koken. Inmiddels ben ik vooral bezig met veganistisch koken. Daar bleek veel vraag naar.”

 

Oplossingen vinden
Vegetarisch koken vindt Friedjof allang niet meer lastig, veganistisch koken is een grotere uitdaging. "Alle bereidingstechnieken voor vis en vlees kun je ook toepassen op groente. Maar als je geen boter, room, eieren of melk kunt gebruiken, moet je receptuur aanpassen. Vooral koken zonder eieren is een uitdaging, want die brengen lucht in gerechten. Het kost tijd om daar oplossingen voor te vinden. Gelukkig zijn er steeds meer plantaardige alternatieven.”

 

Binnen de Ma Guise Party Catering groep, waar Ma Guise bij hoort, heeft Friedjof een eigen vegan catering assortiment onder de naam Vedge. Recent ontwikkelde hij voor Van Nelle Fabriek Events een cateringlabel met 30 tot 40 veganistische gerechten: niet alleen voor- en hoofdgerechten, maar ook nagerechten. "Er zijn een heleboel groenten die best zoet van smaak zijn, zoals pastinaak. Die combineren prima met bijvoorbeeld aardbei of steranijs. Ook avocado leent zich goed voor een nagerecht.”

 

Een beetje 'kietelen’
De chefkok legt in zijn gerechten de nadruk bewust niet op het veganistische karakter. "Ik voeg verrassende elementen toe aan een menu zodat mensen er helemaal niet bij stilstaan dat er geen vis of vlees op hun beurt ligt. Een gerecht dat opgediend wordt in de vorm van een asperge blijkt bijvoorbeeld van bloemkool te zijn. Daar gaat het gesprek aan tafel dan over. Natuurlijk hoeft ook geen circus te zijn, uiteindelijk gaat het erom dat het een lekkere maaltijd is. Maar ik vind het wel leuk mensen hier en daar een beetje te kietelen. Het grootste compliment is als mensen me achteraf vertellen er totaal niet hebben gedacht aan dat ze veganistisch eten!”

 

Founding partners
  • ADN
  • Door telers met passie
  • GroentenFruit Huis
  • Koppejan Noten
  • Koppert Cress
  • Peka Kroef
  • Rotterdam Food Cluster
Mediapartners
  • AGF
  • Biojournaal
  • Chain Magazine