Top Terug naar homepage
Nieuws

VEG. vindt: cateraars mogen best het voortouw nemen

30 januari 2018
VEG. vindt: cateraars mogen best het voortouw nemen

Nederlanders eten steeds vaker buitenshuis. In de horeca, maar ook op het werk, in ziekenhuizen en instellingen. Dat betekent dat foodservice-bedrijven in belangrijke mate bepalen wat er op het bord ligt bij werknemers, patiënten en ouderen. Door lekkere maaltijden aan te bieden met veel groente en fruit, kunnen ze het mensen gemakkelijker maken om meer groente en fruit te eten. En zo een bijdrage leveren aan een betere gezondheid van miljoenen werknemers, scholieren en patiënten. VEG. nodigt cateraars en professionals uit zorg en welzijn dan ook  uit om zich te laten inspireren op VEG.!

 

Spreiding over de dag

Iedereen weet maar maar weinigen doen het: 250 gram groente en fruit per dag eten. Het is lastig om zo’n hoeveelheid helemaal te consumeren bij de avondmaaltijd. Door groente en fruit verspreid over de dag te eten, wordt het al een stuk gemakkelijker. Bijvoorbeeld op het werk of op school. Daar kunnen cateraars een belangrijke rol bij spelen.

 

Zorgkosten terugdringen

Als Nederlanders gezonder gaan eten, met meer groente en fruit, levert dit een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van chronische ziekten en dus aan de kosten van de zorg. Het RIVM heeft becijferd dat wanneer iedereen de aanbevolen hoeveelheden groente en fruit zou eten, de totale zorgkosten in de komende 20 jaar met 2,4 half miljard euro verminderen.

Ook kleine verbeteringen werken al. Zo nemen de gezondheidszorgkosten naar schatting al met 0,2% af als 1 op de 10 werknemers fruit krijgt aangeboden op het werk ('werkfruit’). Uit onderzoek in ziekenhuizen blijkt dat de ligtijd aanzienlijk wordt verkort door menukeuze en gezonde maaltijden, waardoor mensen zich prettiger en gezonder voelen.

 

Minder ziekteverzuim, dus meer winst

Een hogere groente- en fruitconsumptie werkt bovendien op meerdere fronten tegelijk. Want een betere gezondheid van werknemers dringt ook het ziekteverzuim in bedrijven terug. Dat kan de werkgever veel geld besparen. Zo komt er weer ruimte voor meer investeringen.

 

Founding partners
  • ADN
  • Beekers Berries
  • Door telers met passie
  • GroentenFruit Huis
  • Koppejan Noten
  • Koppert Cress
  • Looye Kwekers
  • Nature's Pride
  • Peka Kroef
  • Rotterdam Food Cluster
Mediapartners
  • AGF
  • Biojournaal
  • Chain Magazine